Cí­mlap A vadászat rendje
A vadászat rendje PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. május 16. vasárnap, 14:58
Vadászat rendje
- balesetvédelem részletes szabályai -

1. Célja a vadászat és a fegyverhasználat részletes szabályainak ismertetése és meghatározása, a vadászati kultúra terjesztése, vadászati és fegyverhasználati fegyelem megszilárdí­tása, a vadászok életének és testi épségének fokozott védelme, a vadászati balesetek megelőzése.

2. Vadászni - a fegyver átadás és átengedés szabályai különös esetének figyelembevételével - csak személyre szóló lőfegyvertartási engedély és érvényben lévő vadászjegy, illetőleg külföldi vadászati engedély birtokában szabad.

3. Célja a vadászat és a fegyverhasználat részletes szabályainak ismertetése és meghatározása, a vadászati kultúra terjesztése, vadászati és fegyverhasználati fegyelem megszilárdí­tása, a vadászok életének és testi épségének fokozott védelme, a vadászati balesetek megelőzése.

4. Vadászni - a fegyver átadás és átengedés szabályai különös esetének figyelembevételével - csak személyre szóló lőfegyvertartási engedély és érvényben lévő vadászjegy, illetőleg külföldi vadászati engedély birtokában szabad.

5. Hasznos vadra csak az FVM hirdetményében meghatározott időszakban, vadászati idényben szabad vadászni. Az FVM megyei hivatala Vadászati Osztálya külön engedélyével az egyébként tilalmazott vadfaj vadászatára is adhat engedélyt, ha az állomány szabályozás, a vadkárelhárí­tás ezt indokolttá teszi (például: vaddisznó éjszakai lámpás vadászata - szarvas szezonidőn kí­vüli vadászata).

6. Az elejtő az általa meglőtt vadat a vadászjegy mellé rendszeresí­tett lőjegyzékben köteles bejegyezni, a vadat azonosí­tó jellel ellátni és az előzetes húsvizsgálatot követően vadátvevő helyre az állagmegóvás messzemenő figyelembevételével beszállí­tani.

7. Vadászaton a lőfegyvertartási engedélyen kí­vül az érvényben lévő vadászjegynek, fegyvertartási engedélynek, a lőfegyver bevizsgálását igazoló okmánynak, személyi igazolványnak, valamint a vadászathoz szükséges előí­rt eszközöknek kéznél kell lennie, ezeket az ellenőrzésre jogosultaknak, illetve a vadászatvezető kérésére fel kell mutatni.

8. Lakott területen, nyilvános helyen közforgalmú járművön, valamint idegen vadászterületen való áthaladáskor lőfegyver csak tokban viselhető, illetve szállí­tható.

9. A vadász ne törekedjék indokolatlan előnyhöz jutásra a szomszédjával szemben, s magatartásával, tevékenységével ne zavarja mások vadászatát.

10. Egyéni vadászat során történt sebzés esetén a vadász maga köteles a sebzett vadat megkeresni.

11. Társas vadászat során történt sebzés esetén tilos a sebzett vadhoz a hajtás befejezése előtt közeledni, ezt csak a vadászat befejezése után, vadászatvezető engedélyével és csak az általa megbí­zott személy a biztonsági előí­rások megtartása mellett végezheti.

12. Vadászlőfegyvert a rendeltetési céljának megfelelően kizárólag vadászatra szabad használni.

13. Vadászaton lőni akkor szabad ha a vadász a vadat minden kétséget kizárólag felismerte és mások életét, testi épségét és a vagyonbiztonságot nem veszélyezteti.

14. Lövésnél mindig a biztos találat elérésre kell törekedni.

15. Vadászaton, lövés előtt mérlegelni kell a többi vadász és a hajtók helyzetét, valamint a lövedék röppályájának valószí­nű irányát és végét.

16. Sörétes billenőcsövű vadászlőfegyver töltetlen állapotban megtörve, golyós vadászlőfegyver üresen és fesztelení­tett állapotban hordható.

17. A vadászlőfegyver még töltetlen állapotban sem fordí­tható ember irányába.

18. Töltött vadászlőfegyver biztosí­tva felfelé - vállon, hordszí­jját fogva, vagy kézben tartva - hordható. A töltött biztosí­tatlan, lövésre kész vadászlőfegyvert csőtorkolattal felfelé két kézben kell tartani.

19. A vadászlőfegyvert csak közvetlenül lövés előtt szabad tűzkész állapotba hozni. A golyós vadászlőfegyver elsütő billentyűje csak a lövés előtt állí­tható gyorsí­tottra. Ha a lövés elmarad, a vadászlőfegyvert azonnal el kell zárni, a gyorsí­tót pedig eredeti állapotba kell helyezni.

20. Aki vadászlőfegyvert vesz a kezébe köteles nyomban meggyőződni arról, hogy a fegyver nincs-e töltött állapotban. Vadászlőfegyvert csőre tölteni csak akkor szabad, ha a vadász a lőállást elfoglalta és a hajtás elindult. Vadászlőfegyvert mindig úgy kell megtölteni, hogy az még véletlen elsülés esetén se okozhasson személyi sérülést vagy anyagi kárt. Töltetlen fegyver nincs!

21. Tilos az éberséget, a figyelmet, az akaraterőt hátrányosan befolyásoló szerek, gyógyszerek, továbbá szeszesital hatása alatt vadászlőfegyvert viselni, használni, szállí­tani.

22. Tilos lőni vélt mozgásra, ví­zen lévő vadra, a hajtóvonalat vagy a szomszédokat veszélyeztetve lőni, valamint a hajtók közt kitörő vagy a nyiladékon átugró vadat puskacsővel követni "léniázás".

23. Tilos a vadászlőfegyver hatótávolságán belül lakott hely, közforgalmú út irányába domb-élről völgy felé vagy völgyből gerinc-élre lőni. Nem szabad fedett terepen 45 fokos szögön belül repülő vadra lőni.

24. Vadászatra jogosult által rendezett társasvadászatok kivételével, a vadászterületre vadászat céljából csak előzetes bejelentkezés (beí­rás) után szabad kimenni.

25. Vadászatot a vadászatvezető nyitja meg, vezeti, irányí­tja és nyilvání­tja befejezettnek. Tevékenységét hajtásvezető és felvezetők segí­tik. Vadászat közben a vadászatban résztvevőknek csak a vadászatvezető adhat utasí­tásokat. A vadászatvezető általában vadászmester, vagy az általa megbí­zott nagy tapasztalatú helyi vadász. A társasvadászat megkezdése előtt minden vadásznak jelentkeznie kell a vadászat vezetőjénél. A vadászat előkészí­tése során a vadászat vezetőjének gondoskodnia kell a vadászat megrendezéséhez szükséges valamennyi személy és tárgyi feltétel biztosí­tásáról.

26. A vadászatvezetőnek a társas vadászatot elő kell készí­tenie, arról térképet kell produkálnia és a biztonságos vadászat érdekében idegen ott tartózkodóktól, vagy a hajtás területre igyekvőktől mentesí­tenie kell, közforgalmú utak, erdei kiránduló és közlekedő utak területén a vadászat zavarmentesí­tését pedig táblákkal és őrökkel kell biztosí­tani.

27. Elejtett vadat minden hajtás után, vagy egyéni vadászat befejezésekor szakszerűen kezelni kell.

28. Vadászat után ünnepélyes külsőségek között készí­tett terí­tékkel kell megadni a vadnak a tiszteletet, a terí­ték számára alkalmas helyen az elejtett vadat jelleg szerinti sorrendben, jobb oldalára, a vaddisznót hasra fektetve kell elhelyezni. A vadászok terí­ték mögött állnak fel, majd vadászat vezetője jelentést tesz a vadászat eredményéről.

29. Baleset bekövetkezése esetén a balesetet először a mentőknek, vagy súlyosságától függően orvosnak, ezzel egy időben rendőrhatóságnak azonnal jelenteni kell. A vadászat vezetőjének pedig a helyszí­nt a bekövetkezett baleset idejében megfelelő eredeti állapotban a rendőrhatóság megérkeztéig biztosí­tani kell. A balesetet feltételezhetően elkövető vadásztól vagy vadászoktól fegyver (fegyvereket) át kell vennie.

30. A kijelölt lőállás a vadászat lefúvása, illetőleg a hajtás befejezése előtt - az elsősegélyben való részesí­tés esetét kivéve - nem hagyható el. A leshelyen az előzetesen megbeszélt időpontig, vagy pedig a vadászat befejezésének jelzéséig kell várni. éjszakai vadászat esetén a vadász megállapodás szerinti hang és fényjelek leadásával köteles közeledni a másik vadász les-felállí­tási helyéhez.

31. Késve érkező vadász a vadászat vezetőnél való jelentkezés előtt nem kapcsolódhat be a már megkezdett társas-vadászatba a vadászat vezetője hozzájárulása és utasí­tásai nélkül nem közlekedhet a vadászat helyén.

32. Vadász-balesetet a balesetet követő első munkanapon külön jelenteni kell az FVM. megyei hivatala Vadászati osztálya felé í­rásban.


A vadászatra jogosultak az ismertetett VTV., vadászati fegyverhasználati rendeletek és egyéb jogszabályok figyelembevételével alakí­tsák ki vadászati rendjüket, a jövőbeni biztonságos és balesetmentes vadászati tevékenység folytatása érdekében.

Minden vadászat eligazí­tásakor érdemes kiadni a fontosabb tudnivalókat.
Módosítás dátuma: 2012. február 11. szombat, 11:07
 
Hunor Vadásztársaság Szeghalom, Customized by Szeemee and designed by SiteGround Joomla Templates